Banden balanceren

Banden balanceren

Last van trillend stuur? Dan is het tijd om de banden van uw auto te laten balanceren. Weet wat de kosten zijn en wat erbij komt kijken.

Het balanceren van de autobanden wordt vaak verward met het uitlijnen. Maar het zijn twee verschillende dingen.

Wanneer is balanceren nodig?
-Wanneer uw stuur trilt bij snelwegsnelheden, dat wil zeggen tussen de 90 en 130 km per uur. Meestal zijn dan de voorbanden uit balans.
-Wanneer u wel trillingen in de auto voelt, maar niet direct in uw stuur, zijn de achterbanden waarschijnlijk uit balans. Maar meestal zijn het de voorbanden die uit balans raken.

Nadelen van ongebalanceerde banden
-Grip van de banden is minder goed (dus minder veilig).
-Banden slijten onregelmatig en moeten dus vroegtijdig vervangen worden.
-Rijplezier en rijcomfort nemen aanzienlijk af.
-De schokdempers en ophanging (incl. rubbers) worden onnodig veel belast en slijten dus sneller.

Hoe ontstaat onbalans?
Onbalans kan al ontstaan wanneer u met een iets te hoge snelheid over de stoep of door een diepe put rijdt. Onbalans kan ook ontstaan wanneer er nieuwe banden worden gemonteerd, of bij bandenwissel tussen winter- en zomerbanden.

Hoe worden de banden gebalanceerd?
Eerst wordt een wiel (met de band) op een machine geplaatst die de band ronddraait. De machine meet dan de hoeveelheid onbalans en de plaats ervan. Door middel van loodjes (gewichtjes) wordt de onbalans gecompenseerd. Vervolgens wordt het wiel weer rondgedraaid door de machine om te controleren of de onbalans weg is. Dit wordt een paar keer gedaan totdat de band perfect in balans is.

Banden balanceermachine

Banden balanceermachine

Wat zijn de kosten voor het balanceren van de vier banden?
Gemiddeld zullen de kosten voor het balanceren van alle vier de banden op ongeveer 50 euro uitkomen. Maar wij kennen verhalen waar 100 euro werd gevraagd voor deze klus. Daarom is het verstandig om altijd prijzen te vergelijken voordat u dit laat uitvoeren.

Vraag gratis offertes aan voor banden balanceren

Doe het voor een eerlijke prijs bij een vakkundige garage bij u in de buurt!
Om een betrouwbare garage te vinden kunt u uw reparatie opsturen via onze website. Aangesloten garages in uw regio brengen u een offerte uit met prijsgarantie. U kunt prijzen vergelijken en dan de garage van uw keuze selecteren om daar de banden van uw auto te laten balanceren.

Om een prijsaanvraag te plaatsen klik simpelweg op “Reparatie plaatsen” onderaan deze pagina.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *