Waar kunt u op letten bij een APK-keuring?

Waar kunt u op letten bij een APK-keuring?
Sinds 1994 is de Algemene Periodieke Keuring (APK) voor de meeste auto’s verplicht. Het doel hiervan is duidelijk. Iedereen heeft er belang bij dat de verkeersveiligheid toeneemt. Auto’s moeten veilig zijn en mankementen snel opgespoord en verholpen worden. Een regelmatige APK helpt hierbij. Maar niet iedereen weet exact of zijn auto gekeurd moet worden, wanneer dit dient te gebeuren en wat er precies gecontroleerd wordt. Heeft uw auto mankementen en denkt u wel eens: ik wil van mijn auto af? dan stellen wij u graag gerust met wat feiten over de APK-keuring.
APK Keuring
Wie mag een APK-keuring uitvoeren?
Uitsluitend bedrijven die door de RDW, Rijksdienst voor Wegverkeer, worden erkend mogen een geldige APK-keuring uitvoeren. Alle beschikken over een logo waarop vermeld staat dat ze erkend zijn. Deze bedrijven zijn verplicht om bij elke keuring een keuringsrapport op te stellen. Woont u in het buitenland? Alleen in België en Spanje zitten erkende bedrijven, helaas nergens anders in Europa.
APK-keurign-RDW
Wanneer moet mijn auto APK-gekeurd worden?
Op de website van de RDW staat dit uitgebreid beschreven in een schema. Uitgaand van een normale auto van minder dan 3500 kg geldt het volgende. Voor auto’s met een bouwjaar na 1 januari 2005 moet de eerste keuring na vier jaar plaatsvinden, daarna twee keer na twee jaar en vervolgens elk jaar. Voor auto’s rijdend op diesel of LPG vindt de eerste keuring na drie jaar plaats en vervolgens elk jaar.
Is uw auto van voor 2005, maar niet ouder dan dertig jaar, dan geldt hetzelfde schema als voor een dieselauto. Is uw auto ouder dan dertig jaar, dan dient hij om de twee jaar gekeurd te worden. Oldtimers van voor 1960 zijn vrijgesteld van keuring.
Wat staat er op een APK-keuringsrapport?
De APK-keurmeester zal geconstateerde gebreken in drie categorieën indelen. Dit zijn afkeurpunten, reparatiepunten en adviespunten. Is er sprake van afkeur- en reparatiepunten, dan zult u die onderdelen moeten vervangen of repareren. In de regel krijgt u hier twee maanden voor. Op uw rapport vindt u de datum waarop dit gerealiseerd moet zijn. Is uw auto afgekeurd, dan mag u er niet meer in rijden. Adviespunten zijn gebreken die niet leiden tot een afkeuring, maar op korte of middellange termijn wel gerepareerd moeten worden.
Wat wordt bij een APK-keuring gecontroleerd?
Aan de hand van een voorgeschreven checklist wordt uw auto gecontroleerd. Online kunt u een aantal aandachtspunten vinden, waardoor u van tevoren een inschatting kunt maken. Uw APK-keurmeester kijkt onder meer naar uw roest in uw carrosserie, spiegels, vergrendeling, wielophanging, remmen, autogordels, verlichting en banden. Ook uw registratie wordt gecontroleerd, net als de kwaliteit van uw uitlaat en de uitlaatgassen.
herinnering
Wat mag reparatie kosten?
De kosten van reparaties aan een afgekeurde auto kunnen aanzienlijk zijn. Bent u niet goed op de hoogte van gangbare tarieven? Vraag dan minimaal drie offertes aan bij bedrijven, aangesloten bij BOVAG, uitgaand van uw APK-rapport. Let u daarbij vooral op materiaalkosten en uurloon.

1 Comment. Leave new

bedankt voor de nuttige tips!

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *