Verschil tussen financial en operational lease

Verschil tussen financial en operational lease
Als ondernemer wil je in een auto rijden die goed op de weg ligt, maar ook één waarmee je aan kunt komen op een zakelijke afspraak. Een bedrijfsauto kun je natuurlijk zelf kopen, maar je kunt ook overwegen een auto te leasen. Dan ben je mogelijk namelijk voordeliger uit.
Zakelijk leasen: financial of operational
Er zijn twee soorten lease voor een zakelijke auto. Financial en operational. Bij financial lease koop je de auto en betaal je die in termijnen af. Je bent gedurende de aflossingsperiode wel de economisch eigenaar van de auto. Bij operational leasen huur je in feite een auto voor een bepaalde tijd van het leasebedrijf. Die blijft de eigenaar van het voertuig.
Verchil tussen financiel en operational lease
Over financial lease
Bij financial lease staat de auto op de balans en heb je bij de Belastingdienst recht op investeringsaftrek. Verder duurt de leaseperiode in de regel zo’n 60 maanden. In die periode moet je de auto dus helemaal afbetalen. Wanneer je een aanbetaling doet of een slottermijn afspreekt, dan kun je het leasebedrag per maand verlagen. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing en de BTW hierop mag je als voorbelasting aftrekken bij de Belastingdienst. De autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en andere onkosten betaal je zelf. Ook hier geldt dat de BTW op bepaalde kosten voor zakelijk rijden bij de Belastingdienst mag worden teruggevorderd.
Over operational lease

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij dus eigenaar van de auto. Dat betekent dat alle extra kosten: de autoverzekering, de wegenbelasting, onderhoud en reparatie bij het leasebedrag dat je elke maand betaalt, zijn inbegrepen. Je hoeft dus zelf alleen de benzine te betalen en eventuele schadeposten. Ook zit in het leasebedrag een bedrag aan eigen risico verwerkt. Je hebt anders dan bij financial leasen geen recht op investeringsaftrek bij de Belastingdienst, maar je mag de BTW op kosten voor zakelijk gebruik wel als voorbelasting aftrekken. De looptijd van een operational leasecontract is vaak korter dan bij financial leasen maar dit betekent ook dat je als ondernemer ook weer sneller voor een nieuw model auto kunt kiezen.

Leasen beter dan geld lenen

Of je nu kiest voor financial of operational leasen, het is meestal voordeliger dan geld lenen om een auto aan te schaffen. Het voordeel van leasen is dat je een vast bedrag per maand aflost gedurende de hele leaseperiode en dat de rente vaak ook vast ligt. Dat is bij een lening ook zo, maar een bank rekent vaak een hogere rente. En er zijn bij geld lenen minder fiscale voordelen.

Anchor: Financial lease

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *