Motorolie vervangen

Motorolie vervangen

Waarom is dit nodig? Wanneer moet dit gebeuren? En wat zijn de gevolgen indien u dit niet tijdig laat doen?

Uw auto motorolie regelmatig verversen is belangrijk. Maar wanneer is de beste tijd om de olie te vervangen? En wat gebeurt er als u de motorolie niet op tijd vervangt? Moet de oliefilter ook mee vervangen worden? Aardig wat vragen die beantwoord kunnen worden. In dit artikel zal ik hierop ingaan.

Wanneer motorolie verversen?
De ene garage zegt elke 20 duizend km, de ander zegt elke 15 duizend km en weer een ander zegt elke 10 duizend km. Dus wat is wijsheid? Nou, dat hangt er maar vanaf hoeveel waarde uw auto voor u heeft.

Motorolie vervangen

Motorolie vervangen

Hebt u een auto waar u veel waarde aan hecht? Vervang dan de motorolie elke 10 duizend km. Dit is best snel, maar zo blijft de motor inwendig erg schoon en zal deze langer goed blijven functioneren. Dit doet u dan ook met het idee om de auto lang te houden, 5+ jaar. Voor deze groep mensen raad ik te allen tijde aan om ook de oliefilter mee te vervangen bij een oliebeurt.

Oliefilter

Oliefilter

Hebt u een auto die u van A naar B brengt maar waar u verder niets mee hebt? Dan is elke 15 duizend km de motorolie verversen goed te doen. Mensen die de auto alleen als vervoermiddel gebruiken doen gemiddeld zo’n 3 jaar met de auto voordat ze een andere kopen. U zult geen problemen ondervinden omdat dit op de lange termijn pas een zichtbaar effect heeft. Deze groep mensen kan ik aanraden om de oliefilter elke 30 duizend km te vervangen. Maar het is altijd beter om de oliefilter bij elke oliebeurt mee te vervangen.

Wij raden niemand aan om 20 duizend km te rijden tussen de oliebeurten door. Dat is gewoonweg slecht voor de motor van de auto. De motor zal ruim voor zijn tijd problemen vertonen. En om deze problemen op te lossen bent u veel meer geld kwijt.

De bovenstaande tips gelden voor (semi/vol)synthetische olie (meest voorkomend). Er bestaat long life olie waarmee meer kilometers gereden kan worden.

Tijdsbestek
Olie verliest zijn smeerwerking naarmate de tijd verstrijkt. Het kan zijn dat u de 10 duizend km per jaar niet haalt omdat u weinig kilometers of alleen korte stukken rijdt. Ik raad in dat geval aan om de motorolie minstens eens per jaar te vervangen.

Links nieuwe olie en rechts oude olie

Links nieuwe olie en rechts oude olie

Wat gebeurt er wanneer motorolie lange tijd niet vervangen wordt?
Het antwoord hierop is simpel. De motor zal ruim voor zijn tijd problemen vertonen of zelfs kapot gaan. Het is niet mogelijk om precies te zeggen wanneer er dan problemen optreden en wat de problemen zullen zijn. Maar de gevolgen kunnen ernstig zijn, namelijk:

Verstopte oliefilter
De oliefilter raakt verstopt en kan de doorvloeiing van de olie door de motor hinderen. Dit kan problemen als oververhitting geven. Bij te lang doorrijden kan de motor zelfs vastlopen. Dan moet de motor vervangen of gereviseerd worden. Daarnaast slijt de motor vele malen sneller omdat de smering niet meer goed is.

Roet in de motor
Daarbij wordt oude olie modderig en verandert verbrande olie in roet. Inwendig kunnen oliekanalen verstopt raken omdat er teveel roet aan de wanden blijft plakken. Ook dit kan ernstige schade toebrengen aan de motor, omdat de olie dan niet meer goed bij alle onderdelen kan komen.

Roet in de motor door oude olie

Roet in de motor door oude olie

Dus vervang uw motorolie regelmatig! Controleer daarbij het oliepeil minstens eens per maand. Om er zeker van te zijn dat het olieniveau niet onder het minimum komt. Anders kan de motor van uw auto oververhitten (vooral in de zomer) en uiteindelijk vastlopen/kapot gaan.

Vraag gratis offertes aan voor motorolie en filter vervangen

Doe het voor een scherpe prijs bij een vakkundige garage bij u in de buurt!
Is uw auto toe aan een oliebeurt? Vraag gratis meerdere offertes aan via Automaker.nl. U ontvangt offertes van garages in uw regio. De offertes zijn met prijsgarantie. Door te vergelijken van de offertes kunt u altijd besparen.

Om een prijsaanvraag te plaatsen klik simpelweg op “Reparatie plaatsen” onderaan deze pagina.

3 Comments. Leave new

Lieve

Ik kreeg net een melding dat ik de motorolie van mijn wagen moet verversen, mijn laat onderhoud bij de dealer dateert van half juli verleden jaar en ik heb sindsdien 9122 km gereden met mijn Ford Focus, praktisch alleen woon-werk verkeer. Is het normaal die ik nu al de olie moet vervangen, lijkt me wat snel ?

Reply
admin

Beste,

Motorolie wordt niet alleen per zoveel km vervangen maar heeft ook een tijdsbestek waarna je olie moet vervangen. Je auto heeft je rijstijl, de omstandigheden waarin je rijdt en de afstanden gemeten en die berekening geeft aan dat je nu wel de olie kunt vervangen. Het kan zijn dat je maar 1000 km op een jaar rijdt, maar omdat er ook een tijdsbestek aan een oliebeurt wordt gegeven zou je de olie toch eens per jaar kunnen vervangen. Olie verliest namelijk smeerkwaliteiten na een bepaalde tijd.

Veel succes!

Reply

Zelf laat ik mijn motorolie eens per jaar verversen, wanneer ik weet dat ik minder dan tienduizend kilometer mee rijd. Wel check ik zelf het oliepeil regelmatig, om te voorkomen dat de moter slecht gesmeerd wordt. Ook als vrouw moet je een beetje verstand van je auto hebben vind ik!

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *