Hoe de juiste motorolie te kiezen?

Hoe de juiste motorolie te kiezen?
Elke autobezitter weet dat olie een essentiële rol speelt bij de goede werking van z’n wagen. Wat echter de verschillen zijn tussen de verschillende soorten motorolie en welke motorolie het meest geschikt is voor de eigen wagen, daarover bestaat meer onduidelijkheid. Laten we daarom even kort de belangrijkste verschillen overlopen en bekijken waar u op moet letten als u motorolie gaat kopen.
Motorolie
Het verschil tussen minerale en synthetische motorolie
Vroeger bestond er slechts één type motorolie en dat was minerale olie. Minerale olie is dan ook een volledig natuurlijk product dat zo uit de grond komt of dat wordt gemaakt als bijproduct van het olieraffinageproces. Minerale olie wordt gebruikt in tal van toepassingen, van cosmetica tot pesticiden en dus ook als motorolie. Het is de goedkoopste variant motorolie.
Synthetische olie is duurder, vooral omdat er voor de productie een ingewikkeld chemisch proces nodig is. De basis van synthetische olie is echter nog steeds minerale olie. Dankzij de chemische wijzigingen blijft deze olie langer efficiënt in motoren waardoor autobezitters meer kilometers kunnen rijden vooraleer ze hun olie moeten vervangen. Bovendien is synthetische olie minder gevoelig voor temperatuurschommelingen waardoor ook op erg warme of koude dagen deze motorolie z’n eigenschappen goed bewaart. Synthetische motorolie bevat vaak ook additieven die ervoor moeten zorgen dat de olie langer schoon blijft.
Wat betekenen de temperatuur aanduidingen voor motorolie?
Als je motorolie gaat kopen zonder te weten welk type motorolie jouw wagen nodig heeft en zonder te weten wat de temperatuursaanduidingen betekenen zal je al snel in de war raken door het enorm uitgebreide aanbod.
De letters en cijfers op een bus olie zeggen iets over de viscositeit (of de stroperigheid) van de motorolie. Alle olie wordt daarvoor getest op een temperatuur van 98.9 graden Celsius, de gemiddelde temperatuur van een motor. Vervolgens krijgt de olie een score tussen 20 en 60. In koudere klimaten krijgt motorolie vaak nog een andere aanduiding mee, ‘5W’. Dit betekent dat de olie ook getest werd op koude temperaturen.
Olie met een ‘5W’-aanduiding is dus goed geschikt om je wagen ook bij winterse temperaturen te starten. Als je twijfelt welk type olie het meest geschikt is voor jouw wagen dan kan je best even in de handleiding kijken. Anders kan je natuurlijk ook altijd onze specialisten contacteren, wij adviseren je graag over de beste motorolie voor jouw wagen!

1 Comment. Leave new

leuke artikel! ik vroeg me af of het nog uitmaakt als je een benzine of een diesel auto rijdt of maakt dat niet uit?

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *