Financial of operational lease: wat is het verschil?

Financial of operational lease: wat is het verschil?
Leasen is al sinds jaar en dag een ontzettend populaire vorm van werken in de zakenwereld. Het is een handige manier om zonder veel kapitaal toch een indrukwekkend wagenpark uit te bouwen als bedrijf en biedt heel wat flexibiliteit. Dat is duidelijk. Wat soms wel voor onduidelijkheid zorgt zijn de verschillen tussen operational en financial lease. Worstel je daar zelf nog wat mee? Lees dan zeker verder en alles wordt duidelijk.

 

Financial of operational lease: wat is het verschil?
Het verschil
Misschien wel het belangrijkste verschil tussen beide vormen is de zaak van het eigendom. Kies je voor financial lease dan is de leasemaatschappij juridisch eigenaar zolang het contract loopt, maar wordt jij de eigenaar van de auto na afloop van het contract. Bij operational lease is de leasemaatschappij altijd eigenaar van de auto. Dat heeft ook tot gevolg dat de auto bij financial lease op de balans van de ondernemer staat en bij operational lease niet. Dit heeft enkele fiscale gevolgen onder andere dat je als ondernemer bij financial lease in aanmerking komt voor investeringsaftrek.
Naast deze duidelijke verschillen zit er ook een verschil in het gebruik en de maandelijkse termijnen. Bij financial lease zijn deze duidelijk en vast. Bij operational lease is er een vaste maandelijkse termijn, maar wordt bij bepaalde kilometrages dit bedrag wel aangepast. Dat betekent concreet dat je bij financial lease onbeperkt kilometers mag rijden en bij operational dit gepaard gaat met extra kosten. Ten slotte is nog een groot verschil dat je bij financial lease zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud, reparaties en dergelijke en dit afhankelijk van de formule bij operational lease op de schouders van de leasemaatschappij valt.
De beste keuze voor jou
De hamvraag is natuurlijk wat nu eigenlijk de beste keuze is voor jou als ondernemer. Het antwoord op die vraag is dat dit compleet afhangt van jouw eigen persoonlijke noden en wensen. De exacte situatie is wat zal bepalen welke van deze twee vormen het beste past bij jou. Zit je omtrent deze materie nog met vragen of opmerkingen? Dan is Msfinanciallease.nl een uitstekende aanbieder om deze aan te richten.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *