Do’s and dont’s bij het verkopen van een occasion

Do’s and dont’s bij het verkopen van een occasion

Ben jij van plan om binnenkort je auto te verkopen? Met een nieuwe auto op het oog wil je uiteraard voor je occasion nog een mooie prijs krijgen. Niet alleen om de kosten van je investering te drukken, ook om het maximale rendement uit je oude auto te halen. Als het de eerste keer is dat je je auto verkoopt is het goed om na te gaan wat je wel en niet moet doen. De markt voor tweedehands auto’s is bijzonder groot en jouw aanbod zal moeten opvallen. Daarom zetten we een aantal do’s en dont’s voor je op een rij.
auto-verkopen
Zelf doen of aan professionals overlaten?
Hou je de regie het liefst zelf in de hand of besteed je de verkoop van je auto uit? Als je kiest voor het laatste, ga dan vooral in zee met een verkoper die een internationaal netwerk heeft. Hij is dan niet afhankelijk van de vraag in dit land, maar kan ook de vraag uit andere landen erbij betrekken. Ook is het goed om te werken met een verkoper die meer doet dan alleen een globale prijsindicatie geven. De verkopers die je auto ook daadwerkelijk bekijken en onderzoeken, zullen een realistischer prijs bieden. Een verkoopkanaal als meteenautoverkopen.nl doet dit namelijk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te doen.
Eerlijkheid duurt het langst
Realiseer je dat geïnteresseerde partijen al veel over je auto te weten komen door een kentekencheck bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). In sommige gevallen is ook de laatst genoteerde kilometerstand terug te vinden via de Nationale AutoPas (NAP). Zo komt men te weten hoe lang de APK nog geldig is en of je in het verleden schade hebt gehad. Krijg je vragen over deze zaken, wees hier dan eerlijk over. En heb je schade gehad, vertel dan ook wat je gedaan hebt om die schade te verhelpen en wat hiervan het resultaat is.
De eerste indruk
Wie zijn huis wil verkopen, krijgt vaak de tip om de muren opnieuw wit te schilderen. Het kan zomaar 10.000 euro op de vraagprijs schelen. Net als bij huizen gaan autokopers af op de eerste indruk. Als je dus een goede prijs voor je auto wilt, maak hem dan vooraf werkelijk brandschoon. Krasjes werk je eenvoudig zelf weg. En vergeet bij een proefrit ook je winter-of zomerbanden niet te laten zien. Doe er als service een centimeter bij, zodat een koper zelf de profieldiepte kan meten. Een kleine moeite, maar het kan doorslaggevend zijn. Daarnaast geef je aan dat je niets te verbergen hebt, wat de koper meer vertrouwen geeft.
Noodzakelijke reparaties
Zeker als je auto al wat ouder is, zullen er onderdelen zijn die niet meer optimaal functioneren. Maak daarom de balans op wat betreft mogelijk onderhoud en investeer in een laatste en grondige keuring voordat je de auto verkoopt. Overleg met je monteur welke reparaties echt nodig zijn en wees open en eerlijk over de dingen die nog moeten gebeuren. Reken ze aan je koper ook voor.
Maak je verhaal persoonlijk
De gunfactor is bij het verkopen van je auto ook erg belangrijk. Ontvang je kopers op een open en vriendelijke manier en vergeet vooral niet te vermelden hoeveel plezier je van de auto hebt gehad en in welke situaties je verzeild bent geraakt. Laat duidelijk merken dat je moeite hebt om van je auto afscheid te nemen. Dit kan je prijs op een positieve manier beïnvloeden.
Je auto verkopen moeilijk? Welnee!
Uiteindelijk is het verkopen van je auto niet zo moeilijk als het lijkt. Er komt gewoon veel bij kijken. Kopers ontvangen, de proefrit organiseren en samen tot een schappelijk bod komen zijn slechts enkele onderdelen van het gehele proces. Het kan daarom meer tijd kosten dan je zou verwachten, maar om de juiste prijs voor je auto te ontvangen is het dat waard.

3 Comments. Leave new

Leuke artikel en goede tips!

Reply

Heldere opsomming van waarop je moet letten als je een occasion verkoopt. Een goede glimlach wil ook nog wel eens wondere doen. 😉

Reply
Sanne

Ik heb laatst mijn auto verkocht. Deze had ik altijd goed onderhouden bij een autogarage in de buurt. Dat scheelde echt. Mijn auto was mede daardoor echt snel verkocht. Mensen hechten echt waarde aan goed onderhoud.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *