5 tips voor het kopen van een tweedehands auto

In Nederland is de aanschaf van tweedehands auto’s veel hoger als de aanschaf van een nieuwe auto. Er is een grote keuze aan alle soorten modellen, bouwjaar en automerken waardoor de consument zeker de auto van zijn dromen kan aanschaffen. In tegenstelling tot de aankoop van nieuwe auto’s met fabrieksgarantie, is de aankoop van een tweedehands model geen eenvoudige zaak. Onderstaande tips helpen om de juiste occasion te kiezen.
Wie verkoopt de tweedehands auto
Koop je de wagen via een autobedrijf of via een particulier. Zeker als de garage is aangesloten bij de BOVAG is er sprake van vaste afspraken over de garantie en service. Bij geschillen kan de klacht via de geschillencommissie worden opgelost. Hou er rekening mee dat de minimum aanschafprijs van de auto voor het krijgen van BOVAG garantie €4.500 bedraagt. Een particulier kan zeker voor een lagere prijs een prima auto aanbieden, echter zonder de garantie die een garage zal bieden.
shutterstock_usedcar-1168x657-2
Maak altijd een proefrit
Een goede proefrit kan veel vertellen over de staat van de auto. Rij over verschillende soorten wegdek met verschillende snelheden. De motor moet regelmatig zijn toeren draaien zonder tikken of bijgeluiden. Is dit niet het geval dan is er waarschijnlijk sprake van slijtage. Blauwe uitlaatgassen duiden op een hoog oliegebruik. Witte of grijze uitlaatgassen kunnen betrekking hebben op een lekkage in het koelsysteem. Dek de uitlaat af met je voet en luister of je een sissend geluid hoort. Is dit het geval dan is de uitlaat lek. Let tijdens de proefrit op de vering. Werkt deze goed en zijn er geen piepende geluiden. Werkt het aangrijpingspunt van de koppeling goed en schakelt de versnellingsbak soepel? Controleer tenslotte de functies van het dashboard, bedieningspanelen, verlichting en airco.
Onderzoek plicht
Het is de verkoper verplicht om bekende mankementen en verborgen gebreken voor aankoop te melden. Vraag daarom gericht of dit het geval is of zet de vraag en antwoord op papier. Overweeg een aankoopkeuring door een onafhankelijke deskundige, zeker als de aanschafprijs van de tweedehands auto hoog is.
Controleer de kilometerstand
Via de website van de RDW zijn de geregistreerde kilometerstanden op te vragen. Tijdens een APK worden deze uitkomsten genoteerd. Blijkt deze achteraf niet te kloppen dan sta je juridisch sterker. Vraag om het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudsbonnen. Het aantal eerdere eigenaren is daar ook bekend.
Is de wagen legaal
Ook gestolen auto’s worden te koop aangeboden. Laat de verkoper zich identificeren en noteer de gegevens. De naam op het kentekenbewijs moet gelijk zijn als de naam op het identiteitsbewijs. Het chassisnummer moet overeenkomen met het voertuigidentificatienummer op het kentekenbewijs. Indien dit niet klopt dan is het voertuig gestolen en zal bij het RDW als dusdanig genoteerd zijn. Koop deze wagen nooit en doe aangifte bij de politie.

3 Comments. Leave new

Goede tips. Ik denk er over na om een auto uit Duitsland te kopen. Heb je hiervoor nog tips?

Reply

Ik zou absoluut niet zonder proefrit een aankoop doen. Je moet ook niet bescheiden een rondje rijden, zorg ervoor dat je minstens een kwartiertje kan rondrijden zodat je auto ook de kans heeft zich van zijn slechte kanten te laten zien. Heel erg bedankt voor deze vijf tips over het aanschaffen van een 2de hands wagen trouwens. 😉

Reply

Goeie tips! meestal komen mensen inderdaad thuis met een auto die achteraf mankeert aan vanalles en nog wat. Een vriend van mij heeft een keer perongelijk een auto gekocht, die door de verkoper gestolen was… Niet zo handig, maar hij wist ook niet dat dit het geval was.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *